c-frame DSC00405_GAG

Periodieke revisie van een opwikkelmachine voor warmgewalst staal

Dat er in warmwalserijen geen optimale condities zijn voor rotating equipment en andere procescomponenten, hoeft niet te verwonderen. Niet enkel is er het aanzienlijke gewicht van de staalplaten die er de revue passeren; ook de hoge temperaturen oefenen een invloed uit op de machines die het walsproces in goede banen moeten leiden. Om procescontinuïteit te kunnen garanderen, wordt vanuit de zware staalindustrie geregeld beroep gedaan op Revimaxx.

C-frame image5_GAG

Hoge temperaturen tot 1.270°C

In een warmwalserij worden dikke plakken staal getransformeerd tot staalplaat met diktes tot 16 mm. Om dit staal in verschillende stappen te kunnen walsen, moeten de plakken worden opgewarmd tot een aanzienlijke temperatuur van 1.000 tot ca. 1.270°C. Pas dan kan de staalplaat via tal van walsrollen dunner en langer gemaakt, om uiteindelijk - in laatste fase - te worden opgewikkeld tot coils. En hoewel het staal voor het oprollen al wat is afgekoeld, is het zeker niet zo dat het staal op kamertemperatuur is, en al zeker niet bij de grotere plaatdiktes van 16 mm.

c-frame P8270165_GAG

Het torsen van extreme omstandigheden

Het is precies voor deze laatste stap dat op tijd en stond beroep wordt gedaan op de revisietak van Revimaxx. “Zowat iedere zes maanden is de gigantische machine immers opnieuw aan een revisiebeurt toe”, getuigt Johan Van Meenen.

“Gezien de omstandigheden hoeft dat ook helemaal niet te verwonderen. Niet alleen vergt de dikte van het weinig buigzame staal veel van de opwikkelhaspel in het C-frame van de machine, daar bovenop zorgt ook de hoge temperatuur van het materiaal dat het systeem de meest extreme condities moet kunnen bolwerken.”

En hoewel Revimaxx ook gerust de demontage van machines op locatie kan verzorgen, was het in dit geval de warmwalserij in kwestie die voor deze opdracht de componenten van de ontmantelde machine leverde.


Nood aan revisie?
Schakel ons in!