Knauf_Front moving wal_GAGl

Isolatiefabrikant Knauf Insulation doet beroep op de expertise van Revimaxx

De productie van glaswol valt voor leken misschien nog het beste te vergelijken met een suikerspin: in beide gevallen worden vezels afgeblazen in een bepaalde richting, om zo een luchtig geheel te vormen. En in beide gevallen vallen klonters bij voorkeur te vermijden. Bij isolatie is het de bedoeling om een zo homogeen product samen te stellen, opgebouwd uit tal van minuscule luchtcompartimenten met als doel een zo laag mogelijke Lambda-waarde (λ) te kunnen bekomen. Een opzet die onmogelijk te rijmen valt met klonters in de matten.

Revimaxx - Knauf Insulation_v03

Het risico op klonters in de isolatiematten

Het was door deze problematiek ingegeven dat isolatiefabrikant Knauf Insulation de hulp besloot in te roepen van Revimaxx. Bij de productie van glaswol moest immers worden vermeden dat vezeltjes zich zouden kunnen vasthechten aan de conveyor, om na verloop van tijd onder impuls van de zwaartekracht naar beneden te vallen in de uiteindelijke isolatiematten.

Front Moving Wall met wash-down installatie

Om dit fenomeen te kunnen voorkomen, wist de engineeringafdeling van Revimaxx op de proppen te komen met de zogenaamde Front Moving Wall met wash-down installatie. “Bij deze machine draait een conveyor constant rond”, vertelt Johan Van Meenen. “Blijven er stukjes kleven, dan worden deze meteen afgevoerd, terwijl een wasinstallatie langs de achterzijde van de installatie zorgt dat de conveyor opnieuw onberispelijk langs de voorzijde kan verschijnen.”

Knauf_Front moving wal_GAGl

Factory Acceptance Test

Eens de hele constructie was voltooid, voorzag Revimaxx in een FAT (Factory Acceptance Test). “Dat doet Revimaxx altijd”, klinkt het bij de tevreden opdrachtgever. “Die test biedt ons de mogelijkheid om feedback te leveren omtrent eventuele aanpassingen. Pas wanneer de hele installatie én de tests goed werden bevonden, geeft Revimaxx groen licht om deze onze richting uit te sturen.”

Een Factory Acceptance Test (FAT) gaf ons de mogelijkheid om feedback te leveren. Pas wanneer de installatie én de tests goed zijn verlopen, geeft Revimaxx groen licht om een machine uit te leveren.

Revimaxx - Knauf Insulation_v04

Perspectieven voor andere fabrikanten

Het concept werd intussen al drie keer netjes overgedaan voor de opdrachtgever. “De eerste uitvoering werd geplaatst in de Knauf-fabriek in het Duitse Bernburg, een tweede in Krupka, Tsjechië, terwijl de meest recente machine werd geïnstalleerd in de Belgische fabriek in Visé.” Het innovatieve machineconcept bewijst dus z’n meerwaarde in drievoud bij de isolatiefabrikant, maar ook voor andere fabrikanten die zich geconfronteerd zien met een gelijkaardige problematiek, opent de Front Moving Wall perspectieven.


Interesse in de Front Moving Wall?
Neem nu contact op!